Terugblik op de bijeenkomsten van Zin-in-Almen

Zondag 16 februari 2020
(Zeer) korte verhalen in Almen

Na een inleiding door de vermaarde ZKV-schrijver A.L.Snijders, waarin hij de kunst van het schrijven op een ludieke wijze illustreerde, traden er maar liefst 14 Almenaren in zijn voetspoor. Met onderwerpen, zo divers als dorpshond Tommie, een aangevlogen postduif, het genot van ontbijtkoek, Lange Willem, hersentumor, vrijheid van denken en klimaatverandering, en vele anderen, lieten zij hun passie voor het schrijven horen.

Het geheel werd muzikaal omlijst met close-harmony door Ensemble Maat 5. In een afgeladen kerk herleefde een oude traditie: elkaar inspireren met verhalen.

Er is een video van gemaakt, deze kun je beluisteren en bekijken op youtubeKorte verhalen met oa. A.L. Snijders. Bijeenkomst Zininalmen

Zondag 19 januari 2020
Berlioz: ode aan liefde en hoop

Deze dag werden een reeks liederen ten gehore gebracht op muziek van de beroemde Franse componist Hector Berlioz. Liederen, waarin ontluikende liefde, afscheid en vergankelijkheid, maar ook hoop op een nieuwe toekomst centraal staan. Les Nuits d’Été, de Zomernachten, geschreven voor sopraan en piano is een intieme en melodische cyclus van zes liederen.

Dit geheel werd op prachtige wijze vertolkt door onze dorpsgenote, sopraan Anna Maria Roos, en pianist Rik Groenhuijzen. Gezamenlijk brachten zij de vele aanwezigen tot vervoering met hun uitnemende muzikale prestaties. Het geheel werd omlijst door enkele bijdragen van Marien van den Boom. Hij opende de bijeenkomst met een korte schets van het soms gekwelde leven van Berlioz. En tussen de liederen door gaf hij voorts enkele bespiegelingen inzake de betekenis van de teksten.

Berlioz gezongen door Anna Maria Roos

Zondag 17 november 2019
Zin en zingeving in Almen

Uitgenodigd door gespreksleider Leontien Tiddens, is Marijke Kuyper tijdens de bijeenkomst in november eerst ingegaan op het woord “zin”. Zij vervolgde met een beschouwing over zingeving en wat dat voor een ieder kan betekenen. Daarna onderzocht zij met ons de vraag: “wat is de zin van jouw leven?”.
Om het belang van het levensverhaal voor beantwoording van deze vraag te illustreren, vroeg zij iedereen te luisteren naar haar buurman. Deze vertelde over zijn eerste periode op school. Uiteindelijk gaat het Marijke om de vraag wat iemands specifieke “gave” in het leven is. Want het realiseren van die gave draagt volgens haar sterk bij aan de zin van je leven. Met dit idee in ons hoofd en de vraag welke gave voor ons zelf centraal staat, togen wij vervolgens naar dorpshuis Ons Huis om hierover na te praten.

Marijke Kuyper

Foto: Leontien Tiddens in gesprek met Marijke Kuyper.

Zondag 20 oktober 2019
Terugblik op vijftig jaar Almen: in gesprek met twee Almenaren

Zin in Almen opende zijn derde seizoen met een bijeenkomst die in het teken stond van vijftig jaar Almen. Er waren veel bezoekers komen opdagen, zowel oud-Almenaren als nieuwkomers, die met spanning kwamen luisteren naar het gesprek met Anton Heijink en Atie Loman. Zij voerden ons terug naar het dorpsleven van de afgelopen halve eeuw en lieten zien, dat Almen de afgelopen vijf decennia met de tijd is meegegaan. Chris Klein Nengerman ondersteunde hun herinneringen met prachtige authentieke beelden uit vergane jaren. die bij de oud-Almenaren steeds weer veel herkenning opriepen.

Het gesprek was opgedeeld in drie delen:
- Kerk en school, waarbij geconstateerd werd dat Almen slechts één kerk en één school had en heeft, wat de eensgezindheid versterkte.
- Nijverheid en middenstand, die in de loop van de jaren praktisch geheel zijn verdwenen.
- Saamhorigheid. Dat was vroeger zeker het geval, ondanks verschillen die er ook bestonden. Maar dat is volgens de sprekers nog steeds zo. Natuurlijk ken je lang niet iedereen meer, zoals vroeger. Maar de gemeenschap is nog steeds sterk, dank zij het feit dat ook vele nieuwkomers zich inzetten voor het dorp.